Koulutukset

Varhaiskasvatuksen laadukas pedagogiikka - kuinka sen teemme yhdessä?

Pedagoginen johtajuus rakentuu vuorovaikutussuhteissa. Johtajuuden rakenteet ja toimivat järjestelyt luodaan yhteisillä sopimuksilla ja pelisäännöillä. Laadukkaan varhaiskasvatuksen perustana on pedagoginen suunnittelu, dokumentointi, arviointi ja kehittäminen. Keskiössä on se, että toimimme kaikki vasun periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti ja lasten yksilöllisiä tarpeita tukien.


Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu varhaiskasvatusjohtajille, varhaiskasvatuspäälliköille, varhaiskasvatuksen suunnittelijoille sekä varhaiskasvatuksen opettajille.

Osakkeen koulutukset on tarkoitettu Tampereen kaupunkiseudun kuntien kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle. Myös muun Pirkanmaan sekä yksityisten opetuksen järjestäjien ja varhaiskasvatuksen tuottajien on mahdollista osallistua koulutuksiin sovitusti.


Kuvaus

Pedagoginen johtajuus rakentuu vuorovaikutussuhteissa. Johtajuuden rakenteet ja toimivat järjestelyt luodaan yhteisillä sopimuksilla ja pelisäännöillä. Laadukkaan varhaiskasvatuksen perustana on pedagoginen suunnittelu, dokumentointi, arviointi ja kehittäminen. Keskiössä on se, että toimimme kaikki vasun periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti ja lasten yksilöllisiä tarpeita tukien.

Päivän tavoitteet:

- tutustua varhaiskasvatuksen pedagogiikan ja pedagogisen johtajuuden uusimpaan tutkimustietoon ja tarkastella oman yhteisön johtajuutta niiden valossa, esimerkiksi pedagogisen johtajuuden ”hukattuja hetkiä”

- ymmärtää varhaiskasvatuksen laadun tekijöitä arjen mikrohetkistä koostuvasta kokonaisuudesta ja eri näkökulmista: jaetusta johtajuudesta, tiimien johtajuudesta, opettajajohtajuudesta ja strategisesta johtamisesta 

- tunnistaa tiimien ja tiimijohtajuuden merkitystä työntekijöiden ammatilliseen identiteettiin ja toimijuuteen 

- jakaa hyviä käytännön kokemuksia tiimeistä ja tiimijohtajuudesta sekä SAK-ajan toteutumisesta yhteisöllisenä pedagogisena tavoitteena

- ymmärtää pedagogisen dokumentoinnin ja arvioinnin merkitys laadun tekijänä ja jakaa hyviä kokemuksia 

- tunnistaa kompleksisen toimintaympäristön vaade yksilön ja yhteisön resilienssiin hyvinvoinnin näkökulmasta sekä erityisesti sen edistäminen lapsissa

Päivän kulku ja ohjelma tarkemmin:

Klo 9.00 Varhaiskasvatuksen pedagoginen johtajuus ja laatu. Teoriaa ja tietotyöstöä, Merja Hautakangas

Klo 11.00 Lounastauko

Klo 12.00 Tiimityöllä työhyvinvointia, SAK-ajan erilaisia käytäntöjä.  Käytännön esimerkkejä, Teijo Paananen

Klo 14.00 Kahvitauko

Klo 14.15 Dokumentointi ja arviointi.  Käytäntöä, Teijo Paananen

Klo 14.45 Resilienssi itsellä, yhteisössä ja lapsilla. Tutkimustietoa ja tietotyöstöä, Merja Hautakangas

Klo 15.30 Päivän koonti pienryhmissä: Miten tästä eteenpäin?

Klo 16.00 Päivän päätös


Suoritustapa

Koulutus suoritetaan yhden kokonaisen päivänverkkokoulutuksena.


Materiaalit

Koulutusten materiaalit löytyvät kunkin koulutuksen sivulta muutamaa päivää koulutuksen jälkeen. Käythän siis itsenäisesti poimimassa materiaalit Eeventistä.


Hintatiedot

Palvelua ohjaavien ja rahoittavien kuntien (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi) kasvatus- ja opetusalan henkilöstö voi osallistua koulutuksiin kuntien maksamalla vuosimaksulla rajattomasti. Osake ei maksa osallistujien sijais- tai matkakuluja, ellei asiasta toisin mainita.

Muiden Pirkanmaan kuntien sekä yksityisten varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjien henkilöstö voi myös osallistua useimpiin koulutuksiin (tarkistathan koulutuksen kuvauksesta onko osallistuminen rajattu tietyille kunnille). Tällöin organisaatioita laskutetaan laskennallinen 100€/hlö/ktp. niistä koulutuksista ja tapahtumista, joihin on osallistuttu (1 ktp. = 1 henkilön 6h koulutuspäivä). Osake laskuttaa koulutuksista kaksi kertaa vuodessa. Mukaan voivat tulla uudet pirkanmaalaiset varhaiskasvatuksen ja/tai koulutuksen järjestäjät, kun asiasta sovitaan Osakkeen kanssa. Olethan tällöin yhteydessä koordinaattoriin [email protected] .

Valtionavustushankkeissa tuotetut koulutukset ovat aina maksuttomia niille organisaatioille, jotka ovat mukana hankkeessa.


Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Osakkeen lähikoulutuksissa tarjotaan pääsääntöisesti aamukahvi/ -tee ja pieni suolainen sekä iltapäiväkahvi/ -tee. Lounaat ovat omakustanteisia, ellei toisin mainita.

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Osakkeen koordinaattorilta.


Ilmoittautuminen on valitettavasti päättynyt


Takaisin koulutuksiin

Tiedot

Päivät

  • 15.09.2021 09:00 - 16:00
    Paikka Koulutus toteutetaan verkossa, linkki toimitetaan ilmoittautuneille
    Kouluttaja(t) Yliopistonopettaja Merja Hautakangas, Jyväskylän yliopiston Koulutusjohtamisen instituutti sekä päiväkodin johtaja Teijo Paananen, Jyväskylän kaupunki

Paikkoja

  • Osallistujia 100 / 200
  • Varasijalla 0 / 5

Materiaalit