Koulutukset

Kohti lukuiloa

Kohti lukuiloa -koulutuksessa käsitellään toiminnallista lukemista, monilukutaitoa ja lukuiloa- ja motivaatiota tuottavia toimia, joita jokainen koulun aikuinen voi toteuttaa omassa työssään. Koulutuksessa tutustutaan lastenkirjojen lukemattomiin mahdollisuuksiin ja työstetään pienryhmissä suunnitelmia koulutyöhön lastenkirjan pohjalta. Lisäksi pohditaan ideoidaan erilaisia tapoja kannustaa ja innostaa lapsia ja perheitä lukemaan ja mietitään sitä, miten lukeminen voidaan tehdä näkyväksi koulun arjessa.


Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu alakoulujen henkilöstölle, luokanopettajille, kouluavustajille sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajille.

Osakkeen koulutukset on tarkoitettu Tampereen kaupunkiseudun kuntien kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle. Myös muun Pirkanmaan sekä yksityisten opetuksen järjestäjien ja varhaiskasvatuksen tuottajien on mahdollista osallistua koulutuksiin sovitusti.


Kuvaus

Oletko miettinyt, miten innostaa lapsia ja nuoria lukemaan? Tai miten liittää kirjallisuus ja lukeminen luontevasti osaksi erilaisia sisältöjä ja oppiaineita?

Kohti lukuiloa -verkkokoulutuksessa käsitellään toiminnallista lukemista, monilukutaitoa ja lukuiloa- ja motivaatiota tuottavia toimia, joita jokainen koulun aikuinen voi toteuttaa omassa työssään. Koulutuksessa tutustutaan lastenkirjojen lukemattomiin mahdollisuuksiin ja työstetään pienryhmissä suunnitelmia koulutyöhön lastenkirjan pohjalta. Lastenkirjoja voidaan käyttää eri oppiaineissa, laaja-alaisen osaamisen kokonaisuudessa tai esimerkiksi iltapäivätoiminnassa. Lisäksi pohditaan ideoidaan erilaisia tapoja kannustaa ja innostaa lapsia ja perheitä lukemaan ja mietitään sitä, miten lukeminen voidaan tehdä näkyväksi koulun arjessa.

Koulutukseen tarvitset mukaasi 3-5 lastenkirjaa. Käy siis esimerkiksi lainaamassa kirjastosta sinua kiinnostavia tai puhuttelevia lastenkirjoja. Kirjat voivat olla myös omiasi. Voit valita itsellesi tuttuja kirjoja, mutta ole avoin myös esimerkiksi uusille lastenkirjoille. Valitse muutamia eri tyylilajien kirjoja (lasten tietokirja, lasten runokirja, lasten kuvakirja jne.). Ota valinnassa huomioon se, minkä ikäisten lasten kanssa parhaillaan työskentelet ja valitse kirjasi niin, että ne sopivat juuri sen ikäisille lapsille. Tutustu valitsimiisi kirjoihin etukäteen.

Muutamia vinkkejä: 

Lasten tietokirjat: Fiksut faktat -sarjan kirjat (esim. Miten kasvit kasvavat, Mitä tunteet ovat, Miten eläimet puhuvat), Tatun ja Patun Suomi, Meidän ja muiden ystävät 

Lasten runokirjat: Hiiri mittaa maailmaa, Sikin sokin oudoilla poluilla, Tiitiäisen runokirja, Aprillipäivä, Jos olisin sammakko

Lasten kuvakirjat: Tatu ja Patu -kirjat, Kerro minulle kaunis sana, Pääsenkö minäkin mukaan, Karhu on karhu (tai ehkä joku muu), Avain hukassa, Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet


Suoritustapa

Koulutus suoritetaan yhden kokonaisen päivän verkkokoulutuksena.


Materiaalit

Koulutusten materiaalit löytyvät kunkin koulutuksen sivulta muutamaa päivää koulutuksen jälkeen. Käythän siis itsenäisesti poimimassa materiaalit Eeventistä.


Hintatiedot

Palvelua ohjaavien ja rahoittavien kuntien (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi) kasvatus- ja opetusalan henkilöstö voi osallistua koulutuksiin kuntien maksamalla vuosimaksulla rajattomasti. Osake ei maksa osallistujien sijais- tai matkakuluja, ellei asiasta toisin mainita.

Muiden Pirkanmaan kuntien sekä yksityisten varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjien henkilöstö voi myös osallistua useimpiin koulutuksiin (tarkistathan koulutuksen kuvauksesta onko osallistuminen rajattu tietyille kunnille). Tällöin organisaatioita laskutetaan laskennallinen 100€/hlö/ktp. niistä koulutuksista ja tapahtumista, joihin on osallistuttu (1 ktp. = 1 henkilön 6h koulutuspäivä). Osake laskuttaa koulutuksista kaksi kertaa vuodessa. Mukaan voivat tulla uudet pirkanmaalaiset varhaiskasvatuksen ja/tai koulutuksen järjestäjät, kun asiasta sovitaan Osakkeen kanssa. Olethan tällöin yhteydessä koordinaattoriin [email protected] .

Valtionavustushankkeissa tuotetut koulutukset ovat aina maksuttomia niille organisaatioille, jotka ovat mukana hankkeessa.


Lisätietoja

Koulutukseen onnistuneesti Ilmoittautuneille lähetetään vahvistusviesti. Vahvistusviestit saattavat päätyä roskapostin joukkoon, joten tarkistathan myös roskapostikansion.

Osakkeen lähikoulutuksissa tarjotaan pääsääntöisesti aamukahvi/ -tee ja pieni suolainen sekä iltapäiväkahvi/ -tee. Lounaat ovat omakustanteisia, ellei toisin mainita.

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat sähköpostiinsa palautelinkin. Annathan palautetta aina käytyäsi koulutuksessa, jotta voimme kehittää toimintaamme!

Voit kysyä koulutukseen liittyvistä asioista Osakkeen koordinaattorilta.


Ilmoittautuminen on valitettavasti päättynyt


Takaisin koulutuksiin

Tiedot

Päivät

  • 01.09.2021 09:00 - 15:00
    Paikka Verkkokoulutus, linkki toimitetaan
    Kouluttaja(t) Suvi Ylönen, YTM, KM, varhaiskasvatuksen opettaja, erityispedagogiikan jatko-opiskelija, Niilo Mäki Instituutti

Paikkoja

  • Osallistujia 18 / 32
  • Varasijalla 0 / 5

Materiaalit